3 džepna linuxa

Juče sam se igrao sa 3 mala linuxa, ali moćna kao uvek:

  • Damn Small Linux verovatno najmanji i najmanje zahtevan linux uopšte. Iako je mali ima sve što mu treba. Automatski mi je prepoznao mrežnu karticu i konfigurisao mrežu. I ostala hardverska podešavanja je uradio automatski. Mana je što ne podrzava NTFS sistem ili bar meni nije pošlo za rukom da uradim mount. GUI je Fluxbox, što će reći da nije lepotica. Kernel je generacije 2.4.* Pozitivna stvar je i to što preko Knoppixa ima Debian korene a to znači da sa apt-getom nema problema. Veličina mu je samo 49 MB a autori tvrde da im je gornji limit 50 MB. Podiže se i na 486DX mašinama sa 16 MB RAM. Postoji i embedded izdanje koje pomoću QUEMU VM može da se vrti i na Win i na Linux OS i to sve radi jedna ista verzija! Što je još neverovatnije uspeli su da stave još jedan window manager JVM koji koristi i Puppy linux. Sledi slika DSL sa Fluxbox wm:

    DSL u akciji, Chupin blog :)


  • Austrumi 1.2: poslastica iz Letonije. Automatski je podesio sve osim mreže. A za to korsiti prilično bazične alatke u tekstualnom modu (netconfig). Trebate znati sve parametre mreže, a posle toga nema problema. GUI je E17 koji jos nije u finalnoj verziji ali je najvažnije da je izuzentno napredan i lep a pri tom lagan. Kernel svežiji nego kod novog Ubuntua. Jest mali ali nije zaostao. Automatski je mountovao ntfs particiju. Učitava se u potpunosti u RAM, čak izbaci CD iz drajva kad završi. Vidi se da je malo nedovršen, dosta je grešaka što u njemu što u E17, ali da ima potencijala da bude najpotpuniji mali linux. ISO fajl je 49,5 MB a za pokretanje traži 128 MB. Moguće je intalirati ga na hdd:

    Lepa Letonka, ali votka čini svoje


  • Puppy 1.09CE: Mnogo smara kod boota. Dok su prethodna 2 sve sama podesila ovaj samo zapitkuje u text modu. Ali to je prvi linux koji je zalajao na mene. Ako pri podešavanju zvukačujete AV nemojte se uplasiti, ne ujeda :) Koristi JWM kao GUI. Po lepoti je negde blizak Fluxboxu. Nije konfigurisao mrežu ali ima wizard koji sa par kliktanja sam pronalazi mrežu. Inače nisam nigde video toliko wizarda, ima čak i wizard za wizard (ne šalim se bukvalno tako piše). Puppy iso fajl ima 62 MB. Troši manje memorije nego Austrumi samim tim što ne mora da se sav učita u RAM, mada ta opcija postoji. Kernel je 2.4 generacije. Nisam uspeo da mountujem ntfs particiju.

    Lajavi linux


Damn Small i Puppy se mogu lako prilagoditi dodavanjem modula na CD. Imaju mogućnost da zapamte podešavanja na USB, a Puppy čak može sam sebe da doreže sa novim podešavanjima ako je CD u rezaču. Sva tri linuxa se mogu instalirati i na hard a Puppy i DSL i na USB, zipdrive, Compact Flash drive itd. Bilo kuda linux svuda! Problem sa mountovanjem dolazi iz činjenice da kernel verzija 2.4 ne podržava direktno NTFS, a i kad se podrška uključi ona je read only. Tako je sve do kernela 2.6.15 mada i tu postoje problemi sa fajlovima manjim od 512 B. Problem sa zatvorenim kodom jedne velike firme sitnih duša (pesničko nadahnuće :) ). Drugi uzrok je što imam novi hard SATA 2 (koji se kao uređaj u linuxu prijavljuju sa /dev/sda). Šteta što nisam imao FAT32 particiju na njemu čisto da vidim da li bi se i to mountovalo.

Comments

Chupa said…
hmmm... bas me zanima zasto ljudi trose toliko vremena da razvijaju takve stvari :) ...mozda neko usavrsavanje... pih...

a prica me podseca na one weird programske jezike... sa nevidljivim karakterima, shakespeare-ovom sintaksom, itd :)

ipak... imati OS na 50mb.. u memoriji! ... zvuci vrlo zanimljivo... za.... nesto :)
Filip Popović said…
Valjda bi sve to moglo da posluzi u nekim namenskim uredjajima. Zamisli OS prilagodjen za konkretnu namenu, a dovoljan mu je najmanji DDR na trzistu. Cak ima i viska!

Kada je rec o XBox-u, Win2000 i DirectX (oba prilagodjena) zauzimaju 1500KB u memoriji!
Već mi je članak zastareo obzirom na to da je juče izašao Puppy 2. Testiraću ga uskoro.

Osim toga očekujem da Chupa ovih dana napiše članak o prvom susretu sa linuxom :)
Izašao je i DSL 3.

Popular posts from this blog

Ćirilični slobodni fontovi

How to install Lotus Notes 8.3 on Kubuntu 12.04

Optimizacija mravlje kolonije