2008-04-19

Zdravo svete iz Flex-a

Dugo me nije bilo, zaboravio sam i kako da se ulogujem :) Ali pokušaću da od sada pa na dalje i u buduće budem vredniji. Materijala za pisanje imam dovoljno, samo volje i vremena da nađem... A vidim da su i drugi blogeri zaspali i da nisam najgori od sve dece :)

Čitao sam Misliti na javi 4. izdanje i u poglavlju o GUI-u se pominje nekoliko alternativa za SWING. Najviše me je zainteresovao Flex kao flash frontend za javu, i ne samo to, kao zgodna stavrčica za Web i prilika da se podsetim JavaScript-a, prvog jezika kog sam naučio posle COBOL-a :) Delovao je tako osvežavajuće. Doduše Flex koristi malo drugačiji JS pod nazvom ActionScript, a ni JS nije više igračka kao pre 8 godina.

Vraški mi je bilo teško naći link za sam Flex SDK. Mnogo kliktanja i paženja da se ne skine Flex Builder, što ti Adobe uporno pokušava uvaliti. Za one koji bi da se ne smaraju i odmah skinu SDK link je http://download.macromedia.com/pub/flex/sdk/flex_sdk_3.zip One file to rule them all, odnosno isti zip za Linux, MacOSX i Windows. Instalacija se sastoji u odzipovanju :)

Flex ima sopstvetni XML zapis GUI-a koji se zove MXML (Macromedia XML). Skript kojim se kontrolišu GUI elementi može biti direktno stavljen u MXML ali može biti linkovan u drugoj datoteci kao u HTML-u. Slično tome moguće je MXML tagove dekorisati CSS-om.

Kod izgleda ovako:


a rezultat je:


Prevođenje mxml datoteke u swf se obavlja pomoću komande:
direktorijum_gde_je_sdk/flex_sdk_3/bin/mxmlc zdravosvete2.mxml

Flex je mnogo vezan za Adobe, izgleda da za bilo šta ozbiljno mora da se kešira. Ali tu je i otvorena varijanta OpenLaszlo

Toliko za sada a možete očekitavti i tekst o interakciji flex-a sa javom.

Izmena: Adobe je otvorio flex pre nekoliko meseci i sada naplaćuje samo FlexBuilder. Živeo slobodni softver!!!

2 comments:

Zidane said...

Zlatko, drago mi je da si se probudio iz blogerskog sna u koji smo svi upali, verovatno je to šok od posla, i gomile novih informacija kojim su nas zasuli.

Super post, a očekujem i nastavak jer o mogućnostima vezivanja Jave i Flex-a ne znam ama bas ništa. Pozdrav i samo napred!

Zlatan Kadragić said...

Biće nastavka, a imam toliko ideja za pisanje :) Samo je vremena malo, ali potrudiću se.