K/Ubuntu i Windows 7 poređenje

Ovih dana sam dobio laptop sa instaliranim Win7. Bio je to povratak korenima (sad će me prozivati win ovisnici) jer je ipak 3.11 moj prvi OS :) Ali isto tako XP je bio poslednji a sa njima nisam imao dodir od 2007. godine.

Utisci su pomešani. Win nije ružan OS. Task bar je promenjen, više nije tako lako primetiti program koji vam treba jer se ne ispisuju imena, ali bar deluje preglednije, no samo dok se ne otvori više instanci istog programa jer tad radi grupisanje. Očigledno je takav pristup iznuđen nepostojanjem više desktopa.

Tako dođosmo do prve stvari za koju mi se čini da je Linux bolji: postojanje više desktopa. Mislio sam da je moguće srediti problem instalacijom dodataka. Čini mi se da je čak u XP postojao Power Toys dotatak za to... No više ga nema, a programe iz drugih izvora nisam stavljao jer sam u komentarima viđao da uzrokuju nestabilnost.

Druga stvar koja me je nervirala a koju sam rešio je zamena z i y u layoutu za naš jezik. Kubuntu ima za svaki jezik više layouta. Npr. za našu latinicu ima postavka koja imitira ćirilicu tj. jednom tipkom se dobijaju digrafi nj, lj i dž. Takođe ima i layout u kojem su y i z na istom mestu kao i na US layoutu. Takvu postavku koristim i u latinici i u ćirilici. Srećom uz probanje 2 programčića problem je rešen.

Windows je bolji kod instalacije nekih IBM programa. Neke od njih nije ni moguće koristiti na linux-u, neke je moguće ali treba da se čovek pomuči... VMWare Player je takođe lakše instalirati, s obzirom na to da je za najnoviji kernel potrebno patchovati distribuciju. Problem sa Playerom je ispravljen u verziji 3.1.3 :D. No sve su to vlasnički programi, ili se moraju kupiti ili se moraš pomučiti da se prijaviš i ručno skidaš instalaciju (što je u linuxu krajnje neobično) za razliku od npr. VirtualBox-a koji radi savršeno.

Po pitanju resursa... Linux tu dere Win-a. Prvo Win ne vidi više od 3 giga rama. Nešto sam tražio po netu, znam da ima PAE (physical address extension) za win, mislio sam da je to ugrađeno podrazumevano. Ipak komp koji imam je došao sa licenciranim win-om i to najnovijim i to Professional verzijom. Očekivao sam da vidi svu memoriju sa kojom je komp isporučen... Toliko sam verovao da nije do win-a da sam čačkao po netu, video neke 3 opcije koje se dodaju prosleđuju kernelu kod boot-a na MS sajtu. Ali su objašnjenja bila štura. Osim toga pročitao sam da je moguće da grafička uzima giga rama, te sam ne želeći da krivim win okrivio grafičku.

Međutim kad sam na isti komp stavio Ubuntu videlo se da nije do grafičke. I dalje mi nije jasno kako je Linux toliko "pametniji" da sam instalira PAE kernel i vidi svih 4 giga a win ne? Koji je smisao da neko prodaje komp sa 4 giga a da se sa jednim možeš slikati?

I to nije kraj. Na win-u sam terao VMWare image, a image ima gomilu servisa na sebi (uključujući 3 klastera). Image sam pojede preko 3 giga. Zato sam morao da u winu skrešem sve što se skresati da: uključim max performance u Advanced System Settings (i time dobijem win95 lnf), pogasim sve što čuči u SysTray-u, pogasim sve programe osim VMWare Player-a, čak i neke servise koji su mi nepotrebni sam gasio. I opet Win posle boot-a uzme oko 900 MB! Toliku memoriju a ne radi ništa...

Za poređenje:
1) moj Kubuntu uzme 814 MB pri tome: u pitanju je 64-bitna verzija koja inače troši više, podignut je KDE4 najglomazniji GUI od svih GUI-a u lin svetu, radi Akregator (rss čitač), radi Okular (učitana 2 pdf file), pokrenuto 3 deskopa, pokrenut twitter klijent, pokrenut clipboard menadžer, otvoren command prompt, otvoren file menadžer, podignut PostgresSQL ORDMS, DynamicDNS client, apache http server, ssh server, peerguardian ;), applet koji pokazuje vremensku prognozu i mnoge druge stvari kojih klot win nema.
2) Ubuntu 32-bit: troši 360 MB sa upaljenim chat i twitter klijentom, 4 desktopa i Firefoxom u kojem pišem ovaj tekst :) On sam troši preko 60 MB.

Dakle račun je jasan: 300MB od 4GB >> 900MB od 3GB. Na ovu informaciju treba dodati i činjenicu da linux mnogo bolje upravlja memorijom i procesima (nema zakovanu poziciju u fizičkoj memoriji u koju učitava biblioteke, duplo manji mu je deo memorije rezervisan za kernel) da bi priča bila potpuna.

Na kraju mogu reći da mi je drago što sam ponovo došao u kontakt sa Win-om i uvideo sve njegove prednosti i mane. Imao sam priliku da direktno i merljivo uporedim 2 sistema i izvučem koliko-toliko nepristrasne zaključke. Eto da me ne bi zvali linux zilotom. A upravo me tako zovu MS ziloti. Kažem MS a ne win jer su svi oni profesionalno upleteni u win i njegovo okruženje: razni MS Office korisnici, VB i C# programeri, SQL server admini... Nikad nisam čuo java programera da toliko brani win jer java programer ničim nije vezan za MS okruženje, naprotiv što više napreduje u java mastera to se više druži sa unixoidima.

Comments

nemke said…
Kada budeš naučio razliku između 32-bitnog i 64-bitnog operativnog sistema znaćeš i kako to win "ne vidi" više od 3GB memorije.
Moderni procesori (čak i oni koji se nazivaju 32-bitnim iako se više ni ne prave, od Pentium Pro klase) imaju bar 36-bitni physical address size. To znači da mogu da rade sa adresama iznad 3 gigabajta, samo jedan proces u svom virtual address space-u ne može alocirati preko tog limita. Ali retko kom porcesu treba tolika memorija u desktop uslovima gde je ukupna količina fizičke memorije oko 4 GB. Ako te ova materija više zanima pročitaj sjajan tekst IBM inženjera: Thanks for the memory

Kao što u tekstu piše, na istoj mašini sam stavio 2 32-bitna sistema: Windows 7 Professional i Ubuntu 10.10 x86, jedan vidi 3 drugi 4 GB, jedan potroši 900 MB drugi 300...

Popular posts from this blog

Ćirilični slobodni fontovi

How to install Lotus Notes 8.3 on Kubuntu 12.04

Optimizacija mravlje kolonije