Zanimljivosti iz istorije Ujedninjenog kraljvestva

Dok sam u Škotskoj često gledam emisije iz njihove istorije što i nije teško naći jer ih ima na svim kanalima a postoji i poseban kanal samo za to pod slikovitim nazivom Yesterday.

Evo nekoliko zanimljivosti nabacanih na gomilu:

U toku 2. sv. rata zalihe čaja su strateški raspoređene na 7 lokacija kako bi se izbeglo uništavanje što bi po moral Britanaca bilo pogubno.

Šetland, ostrvo na pola puta između Britanije i Norveške danas deo Škotske je istorijski deo Norveške. Norveški vladar je dao engleskoj kraljici u zakup ostrvo a ono nikad nije vraćeno majci Norveškoj. Na ostrvu i dan danas imaju svetkovine posvećene Vikinzima jer oni i jesu njihovi potomci

Racionalisanje ishrane (dobijanje sledovanja hrane na bonove, tačkice i slično ograničavanje i razdeljivanje hrane) u UK je ukinuto tek 1954. godine. Toliko ih je rat upropastio.

U 17. veku je škotskim brđanima (Highlanderima) bilo zabranjeno da nose tartane i oružje. Mnogi klanovi (npr. Mc Donald) su bili desetkovani zbog nepoštovanja naredbe. Vojska je imala naredbu da nikog starijeg od 17 godina ne ostavi u životu.

Britanija je zagospodarila morem tako što su se prvo zakačili u 16. veku sa moćnom španskom armadom. Povod je bio vrlo prozaičan, Španci su trgovali robovima, Britanci pokušali da sa samo 2 broda uzmu koju mrvicu iz tog ogromnog posla ali im ni toliko nisu dali već su ih napali španski brodovi. Jedan od preživelih britanskih mornara je čitav život posvetio borbi protih Španaca i bio je vrlo ubedljiv. Špancima se škrtarenje nije isplatilo :)

Najveći poraz engleska mornarica je doživela kad je parlament zavrnuo slavinu za mornare. Brodovi su nedeljama stajali usidreni kod Londona, a onda su došli Nizozemci, probili se kroz Temzu i iznenadili englesku mornaricu. U očaju Englezi pale i potapaju nekoliko brodova kako bi zatvorili prolaz ali kasno. Najveći engleski brod su Nizozemci zarobili i odveli. Takvu sramotu sebi Englezi nikad nisu zaboravili.

Krajem 18. veka kad se razivija nova klasa sastavljena od trgovaca i ostalih koji su bogatstvo stekli na krilima britanskog gospodarenja morem. Čaj je jako skup ali je ova klasa imala dovoljno para da pravi redovne čajanke. Čajanke su postale sastavni deo društvenog života. Iako su te domoćice imale služavke, same su pravile čaj, tako nešto skupo nisu želele da prepuste služavkama.

U to vreme dosetio se jedan njihov vladar da oporezuje prozore. I to tako da je bila velika razlika između poreza na 10 i više prozora i onog na manje od 10. Kao posledica utaje poreza i dan danas se mogu videti na starijim kućama zazidani prozori :D

Britanija je uvela gas mnogo pre nego što je uvedena struja. Gas je do 60-tih bio pravljen od uglja. Služio je ne samo za grajanje i kuvanje već je bio preteča sijalica ne samo u uličnoj rasveti već i u samim domovima.

Kralj koji je bio kreativan po pitanju poreza na prozore je imao i druge zamisli. Oprezovao je ogledala po kućama pa čak i bele voštane sveće koje su samo imućniji imali. Sirotinja je imala lojane koje su stvarale mnogo čađi.

Britanija je konačno postala jedina supersila na moru tako što je porazila tada najstrašniju mornaricu sveta: Frnacusku. To je urađeno na vrlo originalni način. Većina brodova Francuzi su držali usidrene u luci Brest na Antlantiku. Jedan se Britanac dosetio da bi mogao isploviti i blokirati brodove u luci. Nikome ranije to nije palo na pamet iz jednog vrlo praktičnog razloga: tada se nije moglo biti dugo na moru, moranri bi se zbog loše i jednolične hrane posle par sedmica porazboljevali. No Britanac se dosetio da mu drugi brodovi donose zalihe sveže hrane i vode tako da je do beskonačnosti mogao držati Francuze za ... Za to vreme je ostatak britanske vojske uzimao francuske posede u srednjoj Americi, Quebec, Indiju... Francuzi nisu mogli imati pomoć mornarice niti dotur oružja i ljudstva. Kad je Frnacuskom kralju dosadilo da mesecima ne dobija novac iz kolonija kao i da gubi zemlju kojekude, naredio je ništa manje nego zauzeće Londona. Francuska mornarica je krenula u proboj kroz deo koji je pun hridina a koji su poznavali bolje od Engleza. Ali su se Englezi ipak usudlili da krenu za njima i rizik se isplatio, uništili su silu brodova tako da se Francuska nikad nije oporavila. Sve se ovo dešavalo za zemana Luja XV. Posle ovolikog gubitka nije ni čudo što je uskoro izbila revolucija u Francuskoj...

Struja je u Britaniji uvođena neplanski preko privatnih kompanija. Posledica toga je da se mreža do mreže razlikovala po naponu i po utičnicama. Tek posle 2. sv. rata je vlada odlučila da napravi nacionalnu prenosnu mrežu koja bi ujedinila i unifikovala sve te rasparčane mreže.

Kad je 60-tih otkriven prirodni gas prešlo se sa ugljenog na njega. Prirodni gas je kaloričniji i sve instalacije su morale biti prilagođene. Npr. gorionici na šporetima su zamenjenji. Domaćice tog vrena su se žalile kako ne mogu da se naviknu na novi gas, ako ga zategnu on se ugasi ako ga odviju onda im sve zagori :D

Jedini deo teritorije UK koji je nemačka vojska zauzela su Kanalska ostrva (Jersey i druga) u blizini Francuske. Ta ostrva su ustvari državice koje za svojeg vladara na neki način priznaju engleskog kralja/kraljicu. Inače nikakve direktne veze s Britanijom nemaju. Kad je Frnacuska pala UK vojska se brzom brzinom pokupila i pobegla. Nemci su na ostrvima ostali sve do 9. maja 1945. iako su iz Francuske protrerani mesecima ranije. Hitler je bio opsednut da drži makar deo nečega što u neku ruku pripada UK i što žulja Čerčila :) Zato je na ostrva poslao silu vojske, gradio podzemne baze za podmornice, utvrdio obalu... Britanci su se poneli krajnje hladno i racionalno, nisu hteli da ginu za slavu, čekali su da zauzmu Berlin pa da se ostrva sama vrate.

Comments

Pennie said…
Thank you for your comment on my London Taxi Blog, I have put it into the main entry on Princip. Very interesting.
Milorad said…
Super tekst. Nista od ovoga nisam znao.

Popular posts from this blog

Ćirilični slobodni fontovi

How to install Lotus Notes 8.3 on Kubuntu 12.04

Optimizacija mravlje kolonije