Vim - imperator

Pročitao sam jedan izuzetan tekst o Vim editoru. Do tada sam razmišljao o njemu kao arhaičnom editoru iz doba monohromatskih monitora i rada iz konzole, te da je za editovanje bolje koristiti editor sa GUI-om (moja višegodišnja pretraga za dobrim editorom se završila sa jEdit-om). A ako je potrebno nešto editovati iz konzole tu je MC, nano i joe editor.

Izgleda da je uz vežbu moguće jako produktivno koristiti vim editor, daleko produktivnije nego druge koji se koriste mišom, eventualno sa par shortcutova i prolaskom kroz menije preko mnemonika sa tastature. Podešavanjem i instaliranjem dodataka može se svašta uraditi sa Vim-om. Pri tom se troši malo resursa (za razliku od jEdita :)) a stabilnost garantuje to što se Vim razvija skoro 20 godina!

Naravno, editor je samo editor. IDE će za neke zadatke ipak biti daleko lakše za korišćenje. No znanje rada sa Vim-om i tu se može iskoristiti. Jer svaki dobri IDE i editor mora da ima Vim mode. Tako je u Eclipse, NetBeans, IDEA, čak i jEdit ima vi plugin :)

Tekst koji me je potakao na sve ovo: Coming Home to Vim
Još dobirh tekstova o Vimu:
How I boosted my Vim
Essential Vim
Graphical vi-vim Cheat Sheet and Tutorial
Vim Movement Shortcuts Wallpaper

Comments

Popular posts from this blog

Ćirilični slobodni fontovi

How to install Lotus Notes 8.3 on Kubuntu 12.04

Optimizacija mravlje kolonije